VIVAT, CRESCAT, FLOREAT

Ce nevoie mai are orașul (municipiul) Cluj-Napoca de Orașul? Este o întrebare pe care
și-o poate pune la prima vedere cineva ce nu este foarte familiarizat cu noua față (dar și compoziție demografică) a orașului nostru din ultimii ani. Atâtea reviste culturale care vin din trecutul îndepărtat sau altele create după 1990, în limba română dar și în limba maghiară, ar părea să asigure necesarul de publicații culturale pentru clujeni. Și totuși, Orașul și-a găsit rapid un mediu de receptare format dintr-un public avid de cultură, vorbim de foarte mulți clujeni care iubesc altfel orașul nostru.

Prin urmare, răspunsul la întrebarea de la început este afirmativ, un DA categoric. Orașul nostru mai are nevoie cu certitudine și de Orașul, cu toate rubricile sale diversificate și generoase în a reflecta actul de cultură. Atâtea personalități ale vieții culturale și științifice clujene (dar nu numai) care au rubrici permanente, atâția colaboratori valoroși proveniți din diverse medii intelectuale și ale vieții publice au avut încredere în viitorul acestui nou proiect cultural lansat de arhitectul și omul de cultură Ionel Vitoc în anul 2006.
Omul este fără îndoială și o ființă culturală. Homo Culturalis s-a născut cu multe zeci de mii de ani înainte, odată cu picturile rupestre, cu confecționarea de către bărbați a primelor podoabe pentru soțiile lor, cu crearea de către cei înzestrați cu darul povestirii a primelor legende și mituri etc. În timp, producția culturală s-a rafinat, și-a multiplicat formele de expresie, pe măsură ce societatea s-a dezvoltat și numărul locuitorilor a sporit. De aceea, orice nou proiect cultural a fost, este și va fi binevenit fiindcă vine întotdeauna în
întâmpinarea unui public care se regăsește în conținutul acestuia. Inițiatorul revistei de cultură urbană Orașul, împreună cu echipa redacțională și toți cei care au crezut în necesitatea și viabilitatea acestui proiect cultural merită aprecierile contemporanilor și, credem cu tărie, și-au câștigat un binemeritat loc în istoria postdecembristă a municipiului Cluj-Napoca.

La Mulți Ani!

Ioan BOLOVAN
Profesor universitar dr. Academician

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *