Revista Orașul

În urmă cu câțiva ani, mai precis acum cinci ani, Fundația Culturală „Carpatica” a împlinit douăzeci de ani de activitate, serbând, tot atunci, și zece ani de tipărire neîntreruptă a Revistei de cultură urbană „Orașul”.
Azi, prin acest număr, îl marcăm pe cel de-al cincizecilea, care coincide cu 15 ani de supraviețuire. Vremurile prin care am răzbit au fost deosebit de grele, într-o lume dușmănoasă oricărei acțiuni pentru spirit și credință.

Cu dorința de a conștientiza și a sensibiliza orășenii asupra habitatului lor am căutat să creăm un mijloc de comunicare, prin cultură, artă și civism. Acesta a fost revista de cultură urbană „Orașul”, organ al Fundației Culturale „Carpatica”. Strânși în jurul revistei un grup de intelectuale de vărsta a treia au considerat că au de transmis ceva generațiilor mai tinere.

Acum cincisprezece ani acest colectiv era mai tânăr purtători ai unor experiențe acumulate. Acest colectiv, format din personalități recunoscute ai vieții cultural artistice, dascăli confirmați, au tot creditul comunicării cu celelalte generații. Cred că prin revista „ORAȘUL” comunicarea s-a făcut în mod cinstit neinfluențat politic. Calea aleasă n-a fost cea mai ușoară, mai ales în obținerea de fonduri. O zicală veche spune: dacă nu iese ceva de ce s-o fac?

După apariția numărului doi al revistei, am dăruit un exemplar Președintelui Camerei de Comerț și Industrie Cluj, dl. Iosif Pop. A citit primul număr și a mărturisit că i-a plăcut, dar a fost sceptic că voi reuși să-l scot pe al doilea. S-a oferit să mă recomande unor oamenii de afaceri care ar putea să mă sprijine. Întâlnirea a avut loc la o gustare de vinuri într-o atmosferă deschisă care ne oferea multe speranțe. Un ecou am găsit la familia Carmen și Ovidiu Turcu, adevărați Mecena ai clujenilor, care au apreciat revista și acțiunile Fundației „Carpatica”, găsind de cuvință să finanțeze de mai multe ori tipărirea revistei.
Un om cu o deosebită aplecare spre proiectul „ORAȘUL” a fost prof. univ. dr. Ioan
Aurel POP, rectorul de atunci al UBB, care a recomandat revista rectorilor universităților clujene. Timp de câțiva ani, tipărirea revistei s-a făcut cu sprijinul Uniunii Universităților Clujene. Fără aceste ajutoare continuarea tipăririi revistei n-ar fi fost posibilă. În câțiva ani, prin proiectele la care am aplicat la cheltuielile de tipărire, am primit sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, al Consiliilor județene Cluj și Maramureș, al Primăriei și Consiliului local Șomcuta Mare. Brutăria Baia Sprie s-a alăturat susținătorilor revistei, constituind pentru recentele apariții, „căldura pâinii de toate zilele”. Oameni deosebiți al căror sprijin s-a resimțit în editarea revistei au fost și: Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petru Dulfu” din Baia Mare, Dafin Mureșeanu, membru corespondent al Academiei Române și președinte al EVER Neuro Pharma, Compania de Apă Someș și Compania de transport local Cluj-Napoca.

Abonați, cumpăratori sau cititori pe gratis, cu toții au constituit pentru noi sprijinul fără de care, poate, am fi cedat.
MULȚUMIM DIN SUFLET, TUTUROR.
Am păstrat standardul de a fi o revistă de ținută, din toate punctele de vedere, și ne străduim să fim un model și să spunem că SE POATE.

Revista de cultură urbană „Orașul”, a fost creat de un colectiv de oameni valoroși, care dezinteresați au contribuit prin scrisul lor la fiecare număr să fie mai bun ca precedentul, și să-i reprezinte în fața celei mai exigente comisii de evaluare, care sunt cititorii.
Membrii fondatori, sau veniți pe parcurs timp de cincisprezece ani, s-au dedicat „ORAȘULUI”, cum sunt: prof. univ. dr. Mircea Popa, scriitorul Constantin Zărnescu, scriitorul Marcel Mureșeanu, criticul de artă prof. univ.dr. Negoiță Lăptoiu, istoricul Vasile Lechințan, jurnalista Michaela Bocu, graficianul Valeriu Teodorescu, muzicianul prof. univ. dr. Constantin Rîpă, scriitorul Adrian Țion, scriitorul Horia Bădescu, medicul prof. univ. dr. Dafin Mureșeanu, scriitorul Constantin Cubleșan, filologul Viorel Hodiș, istoricul prof.univ.dr. Ovidiu Pecican.
Plecați dintre noi, cărora le aducem o pioasă recunoștiință: scriitor Petru Poantă, prof. univ. dr. Iosif Viehman, prof.univ.dr. Crișan Mircioiu, actrița Melania Ursu, reporter Constantin Mustață, Virgil Lazăr. Colaboratori, persoane marcante: academicienii Horea Colan, Ioan Aurel Pop, Emil Burzo, Ioan Bolovan, Marius Porumb, Dumitru Protase, Ioan Radu Munteanu, Nicolae Ghilezan, prof. univ. dr. Nicolae Sabău, diplomatul Alexandru Ghișa, sriitoarea Irina Petraș, scriitorul Mircea Vaida Voevod, diplomatul George Albuț, prof. Gheorghe Gheorghiade, au onorat prin scrisul lor și prin conferințele susținute la Galeria „Casa Artelor” acest proiect cultural al Fundației Culturale „Carpatica”. Să nu uităm că fără scrisul acestora și al multor altor personalități marcante, revista n-ar fi găsit ecoul pe care îl are. „ORAȘUL” și-a depășit sfera inițială de interes, aceea a unei grupări culturale. Putem spune că revista „ORAȘUL”este a clujenilor. „ORAȘUL” este al ORAȘULUI.

Sper ca acest adevăr să fie recepționat și de acei oameni cu dare de mână care decid construirea orașului nostru precum și a celor care, politic administrează destinele locului în care trăim și să nu uite că de aici, de la „ORAȘUL” au pornit idei și proiecte mărețe, unele care s-au materializat, cum a fost cea de promovare a orașului Cluj-Napoca, Capitală Culturală Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *